Баклажани на зиму: кращі рецепти для дому

Баклажани на зиму: кращі рецепти для дому

   
Баклажан улюблений усіма овоч, який радує нас з серпня по кінець жовтня. Існує маса страв з використанням баклажанів. Куплені або вирощені самостійно вони завжди готові урізноманітнити наш раціон круглий рік в різноманітних видах.

Найкращий спосіб зберегти баклажани на всю зиму - це звичайно консервація, найнадійніший і перевірений спосіб, який використовують господині усього світу. У цій статті можете знайти кілька перевірених рецептів консервування баклажанів, простих і не витратних, але дуже смачних. Вони зроблять ваше меню більш різноманітним і насиченим.


Баклажани на зиму як у бабусі

Всі з дитинства пам'ятають кисленькі баклажани, які робила бабуся. Вони залишилися улюбленою добавкою до смаженої картопельки і в наші дні. Але робити як бабуся і витримувати їх в діжці в наш час проблемно, але ж так хочеться іноді дістати кисленький баклажан та полити його маслом і нарізати туди цибульки.

Знайшовся спосіб, який зробив цей рецепт простіше і швидше в приготуванні і не особливо поступається оригіналу. Цим рецептом ми і поділимося з вами.

Для приготування вам знадобиться:

    баклажани;
    сіль;
    цукор;
    часник;
    оцет;
    перець духмяний;
    лавровий лист.

Точних пропорцій як ви помітили немає, причина в тому, що в цьому рецепті вони не потрібні, кожен бере стільки баклажан, скільки йому необхідно.

Приступимо до приготування:

Крок 1. Для початку баклажани необхідно вимити, очищати не потрібно, тільки обрізати хвостики.

Крок 2. Поставте на вогонь воду в обсязі 5 літрів, якщо у вас багато овочів і вам потрібно більше, то поставте 10 літрів. На 5 літрів води висипте 0.5 кг солі.

Крок 3. Коли ваша вода закипіла, опустіть в неї баклажани, врахуйте, що вони легкі і потопити їх буде складно.

Дайте їм закипіти, варити необхідно до тих пір, поки в них не буде легко входити сірник.

Крок 4. Дістаньте баклажани з води і складіть їх поки в миску, поки будете готувати банки.

Крок 5. Банки простерилизуйте об'ємом 3 літри. Кришки так само варто простерилізувати.

Крок 6. У кожну банку покладіть кілька зубків часнику. Лавровий лист. Перець запашний горошком.
Складіть баклажани щільно в банку скільки увійде.

Зверху на баклажани висипте:

     1 столову ложку цукру;
     1 столову ложку солі;
     150 г оцту.

Якщо ви хочете закатати в банки поменше, то розділіть інгредієнти.

Крок 7. На вогонь поставте воду, коли вона закипить, залийте нею баклажани. Засукайте банки і переверніть. Укутувати не потрібно.

Ваші кисленькі баклажани готові!


Баклажани в часниковому соусі на зиму

Досить нескладний і не витратний рецепт. Ці баклажани особливо сподобаються тим, хто любить насичений часниковий смак. Дуже добре підходить до м'ясних страв і картоплі. На святковому столі дуже смакують вони як закуска, особливо люблять їх чоловіки.

Для приготування підходять баклажани абсолютно будь-якого розміру, можна використовувати як маленькі, так і великі, навіть краще, коли вони різного розміру.

Найбільший плюс в даному рецепті те, що баклажани можна не тільки законсервувати таким способом, але можна вживати, ще не консервуючи, вже через пару годин після приготування. Зараз ми розповімо вам, як приготує ці чудові баклажани.

Для приготування вам знадобиться:

     Баклажани - 2 кг;
     Цукор - 100 г;
     Сіль - 1 чайна ложка;
     Оцет - 100 г;
     Олія соняшникова рафінована - 200 мл;
     Часник - 2 головки;
     Перець чорний мелений - 1 чайна ложка.

Приступимо до приготування:

Крок 1. Баклажани вимити. Очищати не потрібно, просто обрізати хвостики. Проколювати або перерізати теж не потрібно.

Крок 2. Поставте на вогонь воду в каструлі, яка підходить вам для варіння баклажан. Коли закипить вода, закласти в неї баклажани.

Відваріть їх до м'якості, щоб вилка легко входила. В даному рецепті баклажани краще трохи переварити, чим не доварити. Коли досягнете необхідної м'якості, вийміть їх з води і дайте охолонути.

Крок 3. Поки баклажани остигають, приготуйте соус. У ємність налийте олію, оцет, висипте туди цукор і сіль. Часник очистіть і видавіть через прес для часнику. Додайте до решти інгредієнтів, туди ж висипте чорний перець. Всі інгредієнти ретельно збийте блендером або міксером, маса вийде густа і біла, нагадує майонез.

Приготуйте часниковий соус

Крок 4. Після охолодження з баклажан зніміть шкірку. Зробити це буде легко, вона буде сама відшаровуватися. Ножем чистити не потрібно, просто очищайте як картопля варена в шкірці.

Крок 5. Далі наріжте баклажани пластинками вздовж. Кожну пластинку згорнути рулетом і закласти в заздалегідь простерилізовані баночки.

Викладати баклажани потрібно шарами. Кожен шар заливати соусом і так до наповнення банки. Але не переповнюйте банку, не потрібно накладати під самий верх, тому як під час стерилізації баклажани піднімуться в банку.

Крок 6. Коли банки наповнені, поставте їх стерилізувати в каструлю з водою. Баночки по 0.5 необхідно стерилізувати 15-20 хвилин.

Крок 7. Дістаньте банки і закатати. Переверніть і нехай вони так остигають.

Якщо ж ви хочете вживати їх відразу, вам необхідно так само очистити і нарізати баклажани. Не звертаючи в рулети, а просто рівно викласти їх шарами в ємність, кожен шар так само залити соусом і поставити в холодильник на 2-3 години. Такі баклажани будуть більш гострими, ніж ті, які ви закриєте в зиму.

Смачного!

 

Баклажани фаршировані на зиму

Досить простий і цікавий рецепт урізноманітнює ваше зимове меню і стане смачним доповненням до такої улюбленої смаженої картопельки, яку особливо часто готують в зимовий період. Ці баклажани по достоїнству оцінять ваші гості як закуску на святковому столі.

Для любителів зимових заготовок з солоною морквою цей рецепт стане просто знахідкою.
Для приготування вам знадобиться:

    Баклажани - 2 кг;
    Морква - 0.5 кг;
    Часник - 150 г;
    Пучок петрушки;
    Вода - 1 літр;
    Сіль - 2 столові ложки.

Приступаємо до приготування:

Крок 1. Баклажани для даного рецепта краще вибрати приблизно одного розміру. Їх необхідно вимити і обрізати хвостики. Кожен баклажан наколоти виделкою в декількох місцях.

Крок 2. Поставте на вогонь воду в каструлі для варіння баклажанів. Воду трохи підсолити, це дозволить прибрати гіркоту з овочів.

Крок 3. Коли вода закипить, закладіть в неї баклажани і проваріть, будьте уважні, щоб не переварити їх, вони повинні стати просто м'якими.

Крок 4. Дістаньте їх з води і поставте під прес. Зробити це можна просто склавши їх на мийку і поставивши на них звичайну дошку для нарізки, а зверху трьохлітрову банку з водою.

Крок 5. Поки ваші баклажани стікають, підготуйте інші інгредієнти:

а) Очистіть моркву і натріть її на тертці для корейської моркви, якщо її немає, то можна просто на крупній тертці.

б) Часник теж очистити і нарізати якомога дрібніше.

в) Петрушку вимити і дрібно нарізати.

Все змішати в одній ємності, щоб продукти розійшлися рівномірно.

Крок 6. Баклажани розрізаємо навпіл, але не до кінця. У них закладіть суміш з моркви, часнику і петрушки. Кожен баклажан зв'яжіть ниткою, інакше вміст весь висиплеться.

Складіть баклажани щільно в трьохлітрову банку.

Крок 7. У заздалегідь прокип'ячений і охолоджений літр води додаємо сіль і розчиняємо її в воді. Цим розсолом заливаємо наші баклажани. Банку накрити звичайної капроновою кришкою. На 2-3 дні залишити банку в кухні, щоб баклажани перебродили. Потім опускаємо в підвал так само під капроновою кришкою.

Ваші смачні кисленькі баклажани з начинкою готові!

Смачного!

Поділитися

Коментарів 0 до "Баклажани на зиму: кращі рецепти для дому"

Додати коментар

Для того, щоб додати коментар, будь-ласка, авторизуйтесь